Vinprovning - 5 olika stilar av Chardonnay

September 2023

Det är något speciellt med Chardonnay.

Druvan har sitt ursprung i Frankrike och Bourgogne.

Idag odlas den över hela världen och trivs i alla klimat.

Den anpassar sig till såväl olika platser, jordar, klimat som till vinmakarens hantverk.

Vi provar 5 olika stilar av Chardonnay.

Vin + tilltugg 595 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - 6 mousserande viner gjorda med traditionella metoden

June 2023

Vad är traditionella metoden eller Champagnemetoden? Enkelt förklarat så genomgår vinet en 2a jäsning på flaska, genom den 2a jäsningen uppstår kolsyran i vinet.

Champagne från Frankrike och Cava från Spanien måste produceras med den traditionella metoden, men det finns även annat mousserande viner som produceras på detta sätt exempelvis Sekt från Tyskland och Spumante från Italien, liksom mousserande vin från Storbritannien och från Sydafrika mfl. 

Gemensamt för viner producerade med traditionella metoden är att trycket i flaskan är mellan 5-6 bar att jämföra med ett bildäck som har ett tryck på 2-2,5 bar dvs trycket i flaskan är högt. 

Vi provar 6 mousserande viner med olika ursprung, samtliga gjorda med traditionella metoden. Till vinerna serveras matchande tilltugg. Varmt välkommen!

När: torsdag 15 juni kl 19-21.

Var: Jungfrusund Marina,Ekerö.

Pris: 695 kr per person.

Varmt välkommen!

Provade viner
No items found.

Vinprovning – vitt vin från norra Italien

May 2023

Italien är ett fascinerande vinland. Varje region har sin vinstil och sina lokala druvsorter. Mer än 500 druvsorter har hittills identifierats i Italien.

Under 2023 kommer jag att plugga fördjupning på norra italien (regioner, druvor, vinstilar). I kursen ingår att prova så många viner som möjligt från norra Italien.

Under våren gör jag därför 2 provningar och lyfter fram guldkorn som jag hittar under kursen.

Denna provning kommer vi att fokusera på vitt vin från nordvästra italien dvs Ligurien, Valle d’Aosta, Piemonte och Lombardiet.

Vi provar 7 spännande vita viner i olika stilar. Till vinerna serveras matchande italienska delikatesser som tilltugg. Om du gillar vin från Italien men vill upptäcka något nytt, så är det här provningen för dig.

När: torsdag 11 maj kl 19-21.

Var: Jungfrusund Marina,Ekerö.

Pris: 695 kr per person.

Varmt välkommen!

Provade viner
No items found.

Vinprovning – rött vin från norra Italien

April 2023

Italien är ett fascinerande vinland. Varje region har sin vinstil och sina lokala druvsorter. Mer än 500 druvsorter har hittills identifierats i Italien. En faktor som gör Italien så intressant är att traditioner ofta blandas med nytänk.

Under våren 2023 kommer jag att plugga ”Italien” och mer bestämt norra Italien. I kursen ingår att prova så många viner som möjligt från norra Italien, därför tänker jag köra 2 provningar under våren och lyfta fram några av de guldkorn som jag hittar.

Till norra Italien räknas följande regioner: Ligurien, Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardiet, Friuli Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige, Veneto ooch Emilia-Romagna.

Vi provar 6 spännande röda viner från några regioner i norra Italien. Till vinerna serveras matchande italienska delikatesser som tilltugg. Om du gillar vin från Italien men vill upptäcka något nytt, så är det här provningen för dig.

När: torsdag 20 april kl 19-21.

Var: Jungfrusund Marina, Ekerö.

Pris: 695 kr per person.

Varmt välkommen!

Provade viner
No items found.

Vinprovning på Mallorca – viner från Bodega Ribas

March 2023

Obs! Nytt datum onsdag 29 mars.

Välkommen på vinprovning med viner från Bodega Ribas på Mallorca.

Under 2022 så genomförde jag 3 provningar på Mallorca tillsammans med 3 olika producenter (Bodegas). Under våren blir det en provning med Bodega Ribas.

Bodega Ribas grundades 1711 av familjen Ribas och ligger i Consell i närheten av Binissalem. Det är Mallorcas äldsta vingård och den tredje äldsta vingården i Spanien. Arbetet har letts av kvinnliga vinmakare i fyra generationer. Familjen Ribas har specialiserat sig på att bevara gamla klassiska mallorkinska druvsorter. Sedan många år arbetar man ekologiskt och med hållbar produktion.

Vi provar 6 viner, vitt och rött från Bodega Ribas. Till vinerna serveras passande tapas/smårätter.

När: onsdag 29 mars kl 17-19. Provningen ligger lite tidigare, så att man kan äta middag efteråt.

Var: provningen hålls på mysiga vinbaren Lodivino som ligger centralt i Palma vid Rambla.

Pris: 550 kr per person.

Varmt välkommen!

Provade viner
No items found.

Vinprovning - Champagne från små producenter

December 2022

Många är vi som älskar Champagne. Folk världen över dricker mer och mer mousserande vin. I Sverige är intresset stort för Champagne. Sverige är faktiskt Champagnes 10e största exportland. Vilket är anmärkningsvärt eftersom vi är ett sånt litet land.

Allt fler upptäcker att det inte behöver vara nyår för att man ska öppna en flaska champagne. Champagne finns i många olika stilar och passar mycket bra innan, under och efter en måltid.

Jag har varit i Champagne och besökt flera små odlare/små producenter. Dessa producenter har viner med ursprungskänsla och personlighet.

Jag har valt ut inte mindre än 7 Champagner i olika stil, från 7 små producenter. Till vinerna serveras matchande tilltugg. Endast 12 platser på Ekerö och 12 platser på Vikingagatan.

Obs! Samtliga producenter vi ska prova ingår i "Club Trésors de Champagne", vilket är en förening med 28 odlare/producenter som gör Champagne av mycket hög kvalitet.

Pris: 895 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - Balkan

November 2022

Går du i samma hjulspår? Nyfiken på något nytt, som är spännande, undervärderat och dessutom relativt billigt? Prova viner från Balkan och länder som Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien och Nord Makedonien.

Dessa länder i sydöstra Europa är ex-Jugoslavien. Under Jugoslavien-tiden så låg fokus på kvantitet. Idag ligger fokus på kvalitet när det gäller vinodling och vintillverkning. En mängd olika klimat, jordmåner och spännande druvsorter ger upphov till viner i många olika stilar.

Välkommen att upptäcka Balkan-viner tillsammans med mig. Vi provar alltid minst 6 viner, vitt och rött. Till vinerna serveras matchande tilltugg. Endast 14 platser.

Pris: 695 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - Sydamerika

October 2022

Sydamerika har flera druvsorter som har antagit en egen identitet. Från Argentina känner du säkert till Malbec med franskt ursprung. I Chile har vi en annan druvsort med franskt ursprung nämligen Carmenère. En de första druvsorterna att planteras i Sydamerika är Pais, som nu odlas på flera ställen i Chile. Både Malbec och Carmenère och Pais ger upphov till fantastiska röda viner. Vi ska även prova vita viner av druvsorterna Criolla och Chardonnay. Min förhoppning är att visa upp viner från Chile, Argentina, Brasilien och Uruguay.

Om du är nyfiken på viner från Sydamerika så är det här provningen för dig. Det blir 6 viner med matchande tilltugg. Endast 14 platser.

Pris: 695 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - svenska viner

September 2022

År 1999 blev Sverige ett godkänt vinland inom EU och sedan dess har svensk vinodling vuxit så det knakar från några blygsamma vinrankor till en industri med ett 40-tal kommersiella vingårdar med både gröna druvor och blå druvor.

Flest vingårdar finns i Skåne och där finns också några av pionjärerna inom svensk vinproduktion. Även längs Hallands och Bohusläns kuster finns vinodlare liksom på Öland och Gotland.

Många svenska vingårdar ligger i framkant då det gäller miljövänlig odling. Några svenska viner har hittat sin väg till Systembolaget,om ack rätt dyra pga den låga volymen.

Vi provar 6 svenska viner från 6 olika producenter. Till vinerna serveras matchande tilltugg. Endast 14 platser.

Pris: 795 kr per person.

Provade viner
No items found.
Har du en idé på ett tema som skulle vara spännande att utforska?
Kontakta mig