Vinprovning - Champagne från små producenter

December 2022

Många är vi som älskar Champagne. Folk världen över dricker mer och mer mousserande vin. I Sverige är intresset stort för Champagne. Sverige är faktiskt Champagnes 10e största exportland. Vilket är anmärkningsvärt eftersom vi är ett sånt litet land.

Allt fler upptäcker att det inte behöver vara nyår för att man ska öppna en flaska champagne. Champagne finns i många olika stilar och passar mycket bra innan, under och efter en måltid.

Jag har varit i Champagne och besökt flera små odlare/små producenter. Dessa producenter har viner med ursprungskänsla och personlighet.

Jag har valt ut inte mindre än 7 Champagner i olika stil, från 7 små producenter. Till vinerna serveras matchande tilltugg. Endast 12 platser på Ekerö och 12 platser på Vikingagatan.

Obs! Samtliga producenter vi ska prova ingår i "Club Trésors de Champagne", vilket är en förening med 28 odlare/producenter som gör Champagne av mycket hög kvalitet.

Pris: 895 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - Balkan

November 2022

Går du i samma hjulspår? Nyfiken på något nytt, som är spännande, undervärderat och dessutom relativt billigt? Prova viner från Balkan och länder som Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien och Nord Makedonien.

Dessa länder i sydöstra Europa är ex-Jugoslavien. Under Jugoslavien-tiden så låg fokus på kvantitet. Idag ligger fokus på kvalitet när det gäller vinodling och vintillverkning. En mängd olika klimat, jordmåner och spännande druvsorter ger upphov till viner i många olika stilar.

Välkommen att upptäcka Balkan-viner tillsammans med mig. Vi provar alltid minst 6 viner, vitt och rött. Till vinerna serveras matchande tilltugg. Endast 14 platser.

Pris: 695 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - Sydamerika

October 2022

Sydamerika har flera druvsorter som har antagit en egen identitet. Från Argentina känner du säkert till Malbec med franskt ursprung. I Chile har vi en annan druvsort med franskt ursprung nämligen Carmenère. En de första druvsorterna att planteras i Sydamerika är Pais, som nu odlas på flera ställen i Chile. Både Malbec och Carmenère och Pais ger upphov till fantastiska röda viner. Vi ska även prova vita viner av druvsorterna Criolla och Chardonnay. Min förhoppning är att visa upp viner från Chile, Argentina, Brasilien och Uruguay.

Om du är nyfiken på viner från Sydamerika så är det här provningen för dig. Det blir 6 viner med matchande tilltugg. Endast 14 platser.

Pris: 695 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - svenska viner

September 2022

År 1999 blev Sverige ett godkänt vinland inom EU och sedan dess har svensk vinodling vuxit så det knakar från några blygsamma vinrankor till en industri med ett 40-tal kommersiella vingårdar med både gröna druvor och blå druvor.

Flest vingårdar finns i Skåne och där finns också några av pionjärerna inom svensk vinproduktion. Även längs Hallands och Bohusläns kuster finns vinodlare liksom på Öland och Gotland.

Många svenska vingårdar ligger i framkant då det gäller miljövänlig odling. Några svenska viner har hittat sin väg till Systembolaget,om ack rätt dyra pga den låga volymen.

Vi provar 6 svenska viner från 6 olika producenter. Till vinerna serveras matchande tilltugg. Endast 14 platser.

Pris: 795 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - rosévin & orangevin

June 2022

Med en bra vinmakare bakom vinet så kan rosévin och orangevin ge lika mycket drickglädje för vinälskaren, som ett rött eller vitt vin.

Och att vinmakare som producerar dessa viner står för lika stora utmaningar och är styrda av lika många regler som för andra viner.

Medan rosévin är gjort på blå druvor så är orangevin gjort på gröna druvor, men principen är den samma alltså med skalmaceration.

Beroende på druvsort och tiden man låter skalen ligga med i musten så blir vinet mer eller mindre rosa respektive mer eller mindre orange.

Orangevin är trendigt just nu, men är egentligen en uråldrig tradition.

Vi kommer att prova 6 härliga viner från olika länder, olika stil och olika druvor. Till vinerna serveras passande tilltugg. Pris: 695 kr per person.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - viner från Bodega Son Juliana

June 2022

Prova "snygga viner" från en modern vingård.
Vinprovning den 9 juni på Mallorca.

Son Juliana ligger i hjärtat av Mallorca i mellan Santa Maria del Cami och Binissalem.

Namnet på vingården kommer av ägarens 2 döttrar; Julia och Ana.

Vinodlingen på 7 hektar, omger det vackra och moderna vineriet.

Man odlar både mallorkinska druvsorter och internationella druvsorter.

Solceller och vindkraftverk ger vineriet den el som behövs.

Vi prova 5 viner med tillhörande tapa/smårätt till varje vin.

Pris 550 kr per person.

Provningen hålls på vinbaren El Mallorquin som ligger centralt i Palma.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - viner från Microcellar Son Crespi

May 2022

Upptäck personliga viner från Microcellar Son Crespi. Vinprovning den 26 maj på Mallorca.

Microcellar Son Crespi är ett personligt projekt som det entusiastiska och passionerade paret Pere och Neus driver tillsammans.

Pere är oenolog (vinmakare) och jordbruksingenjör, Neus är biolog, båda hjälps åt att med vintillverkning och vinodling.

Deras vineri ligger mycket vackert strax utanför Santa Maria del Cami och egendomen har ägts av familjen Crespi sedan 1528.

Ekologisk odling, hantverksmässigt framställda viner i begränsat volym.

Främst används druvsorter som har sitt ursprung på Mallorca som Manto Negro, Callet och Prensal Blanc.

Vi provar totalt 5 viner, varav 3 viner med ost/chark och 2 viner med tillhörande tapa/smårätt till varje vin.

Pris 550 kr per person.

Provningens hålls på mysiga vinbaren Lodivino som ligger centralt i Palma vid Rambla.

Provade viner
No items found.

Vinprovning – gudomliga Grenache

May 2022

En av de mest odlade blå druvorna i världen. Samma druva men många namn till exempel Grenache i Frankrike och Garnacha i Spanien och Cannonau på Sardinien.

Om du inte känner till druvan, oroa dig inte. Sanningen är att du mest troligen har provat vin på denna druva utan att veta det. Druvan är vanlig i blandviner från södra Frankrike både rött vin och rosévin.

Det har tvistats om druvans ursprung, men nu anser man att druvan kommer från regionen Aragonien i norra Spanien. Även om ursprunget är spanskt så är druvan mer odlad i Frankrike.

Många vet kanske att Grenache spelar en stor roll i så kallade GSM-blends i södra Rhône-dalen i Frankrike till exempel Châteauneuf-du-Pape.

Idag odlas Grenache över hela världen och det görs intressanta viner på denna druva på många ställen.

Druvan ger upphov till smakrika röda viner med toner av bär; jordgubbar, hallon, körsbär, vinbär, björnbär, blåbär och olika kryddor som peppar och lakrits samt örter som lavendel, timjan, rosmarin. Passar till de flesta kötträtter, men även till smakrika vegetariska rätter med tomat och aubergine. Vi provar 6 röda viner med passande tilltugg. Pris: 695 per person.

Upptäck gudomliga röda viner på en av världens mest planterade blå druvor – Grenache.

Provade viner
No items found.

Vinprovning - viner från Bodega Son Vich de Superna

March 2022

Välkommen på vinprovning med viner från Bodega Son Vich de Superna den 31 mars på Mallorca

Bodega Son Vich de Superna har anor så långt som tillbaka till1200 talet. 1981 tog familjen Sampol-Massanet över vingården och har restaurerat och utvecklat den. Vinmakare är Sara Martinez.

Bodega Son Vich de Superna ligger i hjärtat av bergskedjan Tramuntana mellan Esporles och Puigpunyent och är därmed den högst belägna vingården på Mallorca.

Provningen kommer att hållas på svenska på El Mallorquin, en mysig vinbar, som ligger centralt i Palma.

Vi kommer att prova 5 viner med passande tilltugg:

Llàgrima de Superna (rosé) 2021

Coca de Xeixa (old wheat) with vegetables and sardines

Marges (vitt) 2021

Vegetable Pakoras Indian style

Viognier (vitt) 2021

White Salad with Esqueixada Codfish

Supernins (rött) 2019

Mallorcan Steak Tartar

Costers de Tramuntana (rött) 2015

Black Pork Cheeks Stewed with Truffled Mashed Potatoes

5 viner med tilltugg 450 kr per person

Provade viner
No items found.
Har du en idé på ett tema som skulle vara spännande att utforska?
Kontakta mig