Vinprovning våren 2020

Vinprovning – Viner från Argentina

Fullbokat – Restaurang Jungfrusund 25/6 18-20

Argentina är Sydamerikas största vinland och mest känt för sin fantastiska Malbec. Argentina är också känt för sitt nötkött och argentinare älskar ”Asado” vilket är en sorts BBQ. Malbec är förstås perfekt till grillat nötkött, lamm, korv och grönsaker. Men det finns mer än Malbec, här odlas till exempel Cabarnet Sauvignon och blir till kvalitativa viner på hög höjd i det torra klimatet i Mendoza. I Argentina görs även aromatiska vita viner t ex på den mest planterade gröna druvan Torrontés.

Vi ska prova 7 spännande viner både vitt och rött. Jag har lyckats hitta olika stilar på Malbec, liksom 2 varianter på Torrontés med mer. Om du är lite uttråkad, gillar goda viner och är nyfiken på viner från Argentina, då är det här rätt provning för dig. Välkommen!

Max 15 personer denna gång.

Fullbokat

Kalifornien – 595 kr/person

Genomförd: Restaurang Jungfrusund, Ekerö torsdag 14/5
Genomförd: Vikingagatan 5, vid St Eriksplan tisdag 12/5

Hela 90% av allt amerikanskt vin kommer från Kalifornien. Den svala luften från Stilla Havet har stor betydelse för vinodlingen eftersom Kalifornien är en av världens soligaste vinregioner. Vi kommer att prova viner från kända områden som Napa Valley och Sonoma County, men även från områden du kanske inte känner till som Lodi och San Luis Obispo. Jag har valt ut 6 favorit-viner t.ex. mustig Zinfandel, elegant Pinot Noir, mäktig Cabernet Sauvignon och smörig Chardonnay. Kort och gott – både vitt och rött inför sommaren och grillsäsongen.

Vinlandet Portugal – 495 kr/person

Inställd – Restaurang Jungfrusund, Ekerö torsdag 16/4
Inställd – Vikingagatan 5, vid St Eriksplan tisdag 21/4

Portugisiska viner är annorlunda och spännande. Vinlandet Portugal har ett stort utbud av olika viner och en lång vinhistoria. Vin produceras i hela landet och det finns 250 inhemska druvsorter. Vinerna är ofta relativt lågt prissatta, av hög kvalitet och mycket matvänliga. Vi kommer att prova både vitt och rött vin.

Riesling jorden runt – 495 kr/person

Genomförd – Restaurang Jungfrusund, Ekerö torsdag 12/3
Inställd – Vikingagatan, 5 vid St Eriksplan tisdag 17/3

Riesling är den mest planterade druvan i Tyskland, där det produceras både torra, halvtorra och söta viner av hög kvalitet på denna druva. Men Riesling odlas även i Alsace i Frankrike och norra Italien för att inte tala om Nya Världen som Australien och Washington State i USA. Vinerna blir olika beroende på var druvan odlats som vi kommer att märka. Viner på Riesling passas utmärkt till påsken dvs till sill, lax och skaldjur samt vårens primörer etc.

Naturviner – 495 kr/person

Genomförd – Vikingagatan 5, vid St Eriksplan torsdag 20/2
Genomförd – Restaurang Jungfrusund, Ekerö torsdag 27/2

Naturviner är ofta mycket ursprungstypiska viner. Druvorna odlats ekologiskt eller biodynamiskt, med eller utan certifiering. Skörden skall vara manuell, det vill säga för hand. Och man gör så liten påverkan på vinet som möjligt under tillverkningen t ex enbart naturlig jäst, utan tillsatser och med minimala doser av svavel samt utan klarning/filtrering. Vi provar bland annat naturvin från Georgien, Spanien och Frankrike.

Bilden på tillsatser finns här: länk