Vinprovningar hösten 2020

Vinprovning september – Favoriter från södra Italien

Viner från södra Italien dvs. ”foten” är ofta okända. Röda viner från södra Italien är fylliga och smakrika, de passar bra till smakrika kötträtter och lagrade ostar. Det blir totalt 5 röda viner, bland annat vin på druvan Aglianico, som kallas för ”söderns Barolo”. I närheten av Neapel finns 2 vinområden, där det produceras vita viner på druvorna Greco och Fiano, några av de bästa vita vinerna från Italien enligt mig. Om du är nyfiken på viner från södra Italien så är det här en provning för dig. Till vinerna serveras utvalt tilltugg; ost, chark och bröd.

Restaurang Jungfrusund, Ekerö, to 3/9, kl 18-20

Vinprovning oktober – Syrah/Shiraz från olika länder

Syrah/Shiraz, går bra att odla i såväl varma klimat som svala klimat. Beroende på var druvan odlas och vinmakningen så får vinet olika stil. I Frankrike kallas vinerna för ”Syrah” och är: mineraliska, rökiga, örtiga och parfymerade. I Australien kallas vinerna främst för ”Shiraz” och är mycket fruktiga med toner av choklad. I andra länder används ofta båda namn – Syrah och Shiraz, vilket namn som används pekar på vilket stil som vinmakaren valt dvs den franska stilen eller den australiensiska. Vi provar och jämför Syrah/Shiraz från olika länder alltså med olika ursprung. Till vinerna serveras utvalt tilltugg; ost, chark och bröd.

Restaurang Jungfrusund, Ekerö, to 8/10, kl 18-20

Vikingagatan 5, Stockholm, ti 13/10, kl 18-20

Vinprovning november – Sött vin, 3 kända/3 okända

Det finns många underbara söta viner att upptäcka, jag har valt ut 6 viner i olika stil till provningen. Till vinerna serveras utvalda chokladpraliner från Chocolatier Kalle Jungstedt. Söta viner är underskattade, det finns många eleganta, balanserade och smakrika söta viner. Söta viner kan vara röda eller vita eller roséfärgade och med eller utan bubblor. Vissa söta viner är ”ädelrötade” t ex Beerenauslese. Ädelröta är en svamp som angriper druvorna och koncentrerar druvmusten. Andra söta viner är spritförstärkta t ex Portvin. Det finns också sött vin som är producerat av mycket sent skördade druvor dvs ”late harvest” och till och med sött vin gjort på frysta druvor. Om du är nyfiken på söta viner så är det här provningen för dig. Välkommen!

Vikingagatan 5, Stockholm, ti 10/11, kl 18-20

Nytt datum! Restaurang Jungfrusund, Ekerö, to 28/1, kl 18-20

Vinprovning – Vinlandet Portugal

Flyttad till Februari!

Vinlandet Portugal har ett stort utbud av olika viner och en lång vinhistoria. Vin produceras i hela landet och det finns mer än 250 druvsorter som har sitt ursprung i Portugal. Vinerna är ofta bra prissatta, av hög kvalitet och mycket matvänliga. Vi kommer att prova både vitt och rött vin i olika stilar. Till vinerna serveras utvalt tilltugg; ost, chark och bröd.

Restaurang Jungfrusund, Ekerö, to 23/2, kl 18-20

Vikingagatan 5, Stockholm, ti 16/2, kl 18-20