Vinprovning: Viner från Alsace & franska ostar

Den franska vinregionen Alsace är full av charmiga byar och frodiga vinodlingar på sluttningarna av Vogesbergen samt många passionerade vinmakare. Alsace har varit ömsom tyskt, så viner från Alsace är inspirerade av tyska viner bland annat står druvsorten utskriven på etiketten som i Tyskland. Viner från Alsace funkar mycket bra till ost. Vi provar 5 utvalda viner med 5 franska ostar.

Var/när? Klicka på länken för att boka!

Hötorgshallen, Fromageriet, onsdag 13 okt, kl 19-21.

Pris: 595 kr/person

Spännande viner från Kroatien

Kroatien är ett populärt resmål, med många fina orter, underbara stränder, vacker kust och en unik skärgård. Kroatien har också en lång vinhistoria, här har man producerat vin i 2000 år. Mycket av vinproduktionen privatiserades på 2000-talet och sedan dess har utvecklingen gått framåt. Idag är Kroatien en av det mer utvecklade vinländerna på Balkan. Man producerar torra vita viner och fylliga röda viner från lokala och internationella druvsorter. Torra vita viner dominerar produktionen. Vi provar 6 intressanta viner från intressanta producenter.

Var/när? Klicka på länken för att boka!

Ekerö: Restaurang Jungfrusund, tisdag 19 okt, kl 18-20.

Pris: 595 kr/person

Personliga favoriter från Mallorca

Det har hänt mycket på Mallorca, de massproducerade vinerna som var vanliga på 70-80 talet finns inte länge kvar. Idag finns det runt 70 vinproducenter och många fantastiska viner som görs på lokala mallorkinska druvsorter som Callet, Mantonegro och Prensal Blanc. Man skulle kunna tro att denna varma och soliga ö i Medelhavet endast ger upphov till röda alkoholstarka viner, men så är inte fallet. Många vingårdar har tagits över av en yngre generation som fokuserar på lokala druvsorter och på att lyfta fram växtplatsen, alltså där druvan odlas. Svala havsvindar och stor skillnad mellan dag- och nattemperatur gör att vinerna är friska, fruktiga med örtiga toner. Vi provar 6 viner, vitt och rött, från Mallorca.

Till vinerna njuter vi av spanska delikatesser som Sobrasada som är en bredbar korv och hårdostarna; Mahon och Manchego.

Var/när? Klicka på länken för att boka!
St.Eriksplan: Vikingagatan 5, tisdag 2 nov kl 18-20
Ekerö: Restaurang Jungfrusund, tisdag 9 nov kl 18-20

Pris: 595 kr/person

Italienska bubblor

Italien har massor av fantastiskt gott mousserande vin. Några italienska bubbel liknar faktiskt Champagne både gällande druvsorter och tillverkningsmetod. Mousserande vin produceras i flera vinområden i Italien och av många olika druvsorter. Vi provar 6 olika bubbel från Lombardiet/Franciacorta, Trentino, Marche, Emilia-Romagna, Veneto och Kampanien. Till vinerna njuter vi av goda ostar.

Var/när? Klicka på länken för att boka!

St.Eriksplan: Vikingagatan 5, tisdag 7 dec kl 18-20
Ekerö: Restaurang Jungfrusund, tisdag 14 dec kl 18-20
Pris: 595 kr/person


Genomförd Digital vinprovning – Cabernet Sauvignon 17 Juni kl 19

Obs! Vinerna finns på bolaget

Jag har valt ut 4 röda viner på den mest planterade druvan i världen; Cabernet Sauvignon (CS), se nedan.

”Inget passar bättre ihop än Cabernet Sauvignon och grillat kött” (Vinjournalen.se)

Denna druvsort ligger bakom några av de mest dyrkade och exklusiva vinerna från Bordeaux. På 90-talet introducerades druvan i många länder och blev en given succé. Idag är CS den mest planterade druvsorten i världen och med andra ord spridd över hela världen, vilket betyder att den odlas i många olika klimat, olika jordtyper och med olika filosofier. 

Provningen sker torsdag 17 juni kl 19:00-20:00, med möjligt att koppla upp sig från kl 18:45 för att säkerställa tekniken. 

Obs! Köp vinerna i god tid.

Samtliga viner finns i fasta sortimentet och går att beställa online:

Australien: Lion’s Roar of the Barossa CS 2018, nr 2567, 375 ml, 75 kr.

Frankrike, Bordeaux: Château la Tour de By 2016, nr 3083, 375 ml, 89 kr.

USA, Wash.State: Château Ste Michelle CS 2017, nr 3501, 375 ml, 109 kr.

ArgentinaMendoza: Cameleon CS 2019, nr 6518, 750 ml, 79 kr.

Provningen sker digitalt via Google Meet. Länk till provningen mejlas ut dagen innan. Ha gärna tilltugg till vinerna t ex ost och kex, Cheddar och/eller Gouda.

Väl mött!

Genomförd Digital vinprovning – 3 viner från Alsace

I april 2019 besökte jag; Christian och Valérie Beyer som tillsammans driver vingården Emile Beyer i Alsace, Eguisheim. Familjen Beyer har varit i vinbranschen sedan 1500-talet, man satsar mycket på kvalitet och är ekologiskt certifierade.

Följande viner är med i provningen:

  • Pinot Blanc Tradition 2018
  • Pinot Gris Tradition 2018
  • Pinot Noir Tradition 2019

Vinerna är friska och fruktiga i stilen samt oekade.

Det finns 2 sätt att delta på provningen:

Man kan hämta upp ett provningskit med 3 småflaskor (5 cl per flaska) hos mig på Ekerö eller så kan man köpa en vinlåda på Systembolaget med alla vinerna dvs Grillåda Alsace nr 72436, pris 1110 kr.

Anslut gärna 18:45 för att säkerställa att ljud och bild fungerar. Länk till provningen mejlas ut till alla anmälda deltagare. Liksom instruktioner för när, var, hur man hämtar småflaskorna för att göra det så Covidsäkert som möjligt.

Genomförd. Digital vinprovning – 3 röda viner från Valpolicella, Italien

Amarone tillhör toppvinerna från Italien och är det mest prestigefulla vinet från distriktet Valpolicella i regionen Veneto, dessutom ett av det mest lagringsdugliga vinerna. Men Amarone är inte det enda vinet som produceras i Valpolicella. Det finns 5 nivåer av Valpolicella vin. Vi provar 3 viner: Valpolicella Classico, Ripasso della Valpolicella och Amarone della Valpolicella.

Vinerna finns att köpa som halvflaskor (375 ml) på Systembolaget:

Masi Bonacosta Valpolicella 2019, nr 6998, pris 69 kr.
Ripasso alt 1: Campolieti Ripasso 2018, nr 6792, pris 69 kr.
Ripasso alt 2: Villa Righetti Ripasso 2018, nr 76308, pris 70 kr.
Amarone alt 1: Amarone della Valpolicella Classico 2016, nr 2740, pris 99 kr.
Amarone alt 2: Capitel de’Roari Amarone 2016, nr 12366, pris 105 kr.

Det går bra att välja alt 1 eller 2 av Ripasso och Amarone. Köp vinerna i god tid.
Anslut gärna 18:45 för att säkerställa att ljud och bild fungerar. Länk till provningen mejlas ut dagen innan till alla deltagare. Provningen görs i samarbete med Munskänkarna Sektion Ekerö.

Genomförd. Vinprovning – vita viner från Rumänien

Vi provar 3 vita viner och 2 årgångar av varje vin från Clos du Cotnarian. Per-Ola Karlsson som är delägare i vingården kommer att berätta om Rumänien, vinhistoria, vinodling och druvsorter. Han kommer även att presentera Clos du Cotnarian och vinerna vi ska prova.

Digitalt event 15 mars, kl 19-20

Genomförd. Vinprovning – Vinlandet Portugal

Vinlandet Portugal har ett stort utbud av olika viner och en lång vinhistoria. Vin produceras i hela landet och det finns mer än 250 druvsorter som har sitt ursprung i Portugal. Vinerna är ofta bra prissatta, av hög kvalitet och mycket matvänliga. Vi kommer att prova både vitt och rött vin i olika stilar. Till vinerna serveras utvalt tilltugg; ost, chark och bröd.

Restaurang Jungfrusund, Ekerö, to 25 feb, kl 18-20

Genomförd. Vinprovning – Sött vin & praliner

Det finns många underbara söta viner att upptäcka, jag har valt ut 6 viner i olika stil till provningen. Till vinerna serveras utvalda chokladpraliner från Chocolatier Kalle Jungstedt. Söta viner är underskattade, det finns många eleganta, balanserade och smakrika söta viner. Söta viner kan vara röda eller vita eller roséfärgade och med eller utan bubblor. Vissa söta viner är ”ädelrötade” t ex Beerenauslese. Ädelröta är en svamp som angriper druvorna och koncentrerar druvmusten. Andra söta viner är spritförstärkta t ex Portvin. Det finns också sött vin som är producerat av mycket sent skördade druvor dvs ”late harvest” och till och med sött vin gjort på frysta druvor. Om du är nyfiken på söta viner så är det här provningen för dig. Välkommen!

Restaurang Jungfrusund, Ekerö, to 28 jan, kl 18-20