Vinprovning våren 2020

Naturviner – 495 kr/person

Genomförd – Vikingagatan 5, vid St Eriksplan torsdag 20/2
Genomförd – Restaurang Jungfrusund, Ekerö torsdag 27/2

Naturviner är ofta mycket ursprungstypiska viner. Druvorna odlats ekologiskt eller biodynamiskt, med eller utan certifiering. Skörden skall vara manuell, det vill säga för hand. Och man gör så liten påverkan på vinet som möjligt under tillverkningen t ex enbart naturlig jäst, utan tillsatser och med minimala doser av svavel samt utan klarning/filtrering. Vi provar bland annat naturvin från Georgien, Spanien och Frankrike.

Bilden på tillsatser finns här: länk

Riesling jorden runt – 495 kr/person

Genomförd – Restaurang Jungfrusund, Ekerö torsdag 12/3
Inställd – Vikingagatan, 5 vid St Eriksplan tisdag 17/3

Riesling är den mest planterade druvan i Tyskland, där det produceras både torra, halvtorra och söta viner av hög kvalitet på denna druva. Men Riesling odlas även i Alsace i Frankrike och norra Italien för att inte tala om Nya Världen som Australien och Washington State i USA. Vinerna blir olika beroende på var druvan odlats som vi kommer att märka. Viner på Riesling passas utmärkt till påsken dvs till sill, lax och skaldjur samt vårens primörer etc.

Vinlandet Portugal – 495 kr/person

Inställd – Restaurang Jungfrusund, Ekerö torsdag 16/4
Inställd – Vikingagatan 5, vid St Eriksplan tisdag 21/4

Portugisiska viner är annorlunda och spännande. Vinlandet Portugal har ett stort utbud av olika viner och en lång vinhistoria. Vin produceras i hela landet och det finns 250 inhemska druvsorter. Vinerna är ofta relativt lågt prissatta, av hög kvalitet och mycket matvänliga. Vi kommer att prova både vitt och rött vin.

Kalifornien – 595 kr/person

Restaurang Jungfrusund, Ekerö torsdag 14/5
Vikingagatan 5, vid St Eriksplan tisdag 12/5

Hela 90% av allt amerikanskt vin kommer från Kalifornien. Den svala luften från Stilla Havet har stor betydelse för vinodlingen eftersom Kalifornien är en av världens soligaste vinregioner. Vi kommer att prova viner från kända områden som Napa Valley och Sonoma County, men även från områden du kanske inte känner till som Lodi och San Luis Obispo. Jag har valt ut 6 favorit-viner t.ex. mustig Zinfandel, elegant Pinot Noir, mäktig Cabernet Sauvignon och smörig Chardonnay. Kort och gott – både vitt och rött inför sommaren och grillsäsongen.